Άρθρα

Πώς να επιλέξω ψυχολόγο;

Το πρώτο βήμα για να επιλέξετε τον πιο κατάλληλο για σας ψυχολόγο, είναι να κάνετε μια έρευνα (π.χ. στο διαδίκτυο) σχετικά με τους ψυχολόγους που δραστηριοποιούνται στην περιοχή σας. Και αυτό γιατί τον ψυχολόγο πιθανότατα θα χρειαστεί να τον επισκεφτείτε αρκετές φορές προκειμένου να πάρετε τη βοήθεια που χρειάζεστε, οπότε θα είναι βολικό και πιο οικονομικό για σας, το να βρίσκεται κάπου κοντά στον τόπο κατοικίας σας.

Πέρα όμως από αυτή την πρακτική παράμετρο, αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι ο ψυχολόγος που θα επιλέξετε να είναι κατάλληλα εκπαιδευμένος, να ειδικεύεται στο θέμα που σας απασχολεί, και να διαθέτει επαγγελματική εμπειρία. Τί σημαίνει όμως κατάλληλα εκπαιδευμένος και πώς μπορεί κανείς να το διαπιστώσει αυτό;

Για να ασκήσει κανείς το επάγγελμα του ψυχολόγου στην Ελλάδα νόμιμα, προϋπόθεση είναι να κατέχει άδεια άσκησης επαγγέλματος. Αυτό σημαίνει ότι είναι κάτοχος Πτυχίου Ψυχολογίας από αναγνωρισμένο πανεπιστήμιο της Ελλάδας ή του εξωτερικού. Πέρα όμως από το ελληνικό νομικό πλαίσιο, στην πράξη, ένα πτυχίο στην ψυχολογία από μόνο του δεν είναι αρκετό για να ασκεί κάποιος ψυχοθεραπεία, καθώς ο ψυχολόγος χρειάζεται περαιτέρω εξειδίκευση γι’ αυτό. Χρειάζεται, δηλαδή, να έχει εκπαιδευτεί σε κάποιο συγκεκριμένο είδος ψυχοθεραπείας ή όπως συνηθίζουμε να λέμε σε κάποια συγκεκριμένη θεραπευτική προσέγγιση (π.χ. ψυχαναλυτική ή συστημική ψυχοθεραπεία). Μια τέτοια εξειδίκευση μπορεί να πραγματοποιηθεί στα πλαίσια ενός μεταπτυχιακού προγράμματος ή άλλου προγράμματος εξειδίκευσης στην ψυχοθεραπεία. Επιπλέον, χρήσιμο είναι ο ψυχολόγος να έχει κάνει ο ίδιος προσωπική θεραπεία για τον εαυτό του σε άλλον θεραπευτή και να δέχεται εποπτεία για τα περιστατικά του. Για να διαπιστώσουμε, λοιπόν, εάν ο ψυχολόγος μας πληροί αυτά τα κριτήρια εκπαίδευσης και εμπειρίας, μπορούμε να ανατρέξουμε στο βιογραφικό του στην επαγγελματική του ιστοσελίδα ή ακόμη και να τον ρωτήσουμε τηλεφωνικά πριν την πρώτη συνάντηση.

Παράλληλα όμως με τα παραπάνω αντικειμενικά κριτήρια για να επιλέξουμε τον ψυχολόγο μας, υπάρχει πάντα και ο υποκειμενικός παράγοντας. Αυτό σημαίνει οτι το συγκεκριμένο άτομο που θα επιλέξουμε χρειάζεται να μας κάνει να νιώθουμε άνετα ώστε να μπορούμε να χτίσουμε μαζί του μια σχέση εμπιστοσύνης, που αποτελεί άλλωστε και τον θεμέλιο λίθο της ψυχοθεραπείας. Αυτό όμως μπορούμε να το διαπιστώσουμε μόνο μετά από μια επίσκεψη μαζί του!

Copyright © 2013 psychologos-kordera.gr All Rights Reserved.
powered by Softways S.A.