Το πρώτο βήμα για να επιλέξουμε τον πιο κατάλληλο για μας ψυχολόγο, είναι να κάνουμε μια έρευνα σχετικά με τους ψυχολόγους που δραστηριοποιούνται στην περιοχή μας (π.χ. μέσω διαδικτύου ή ρωτώντας φίλους-γνωστούς). Και αυτό γιατί τον ψυχολόγο συνήθως χρειάζεται να τον επισκεφτούμε περισσότερες από μια φορές προκειμένου να πάρουμε τη βοήθεια που χρειαζόμαστε, οπότε είναι πιο βολικό και πιο οικονομικό για μας να βρίσκεται κάπου κοντά στον τόπο κατοικίας μας.
Πέρα όμως από αυτή την πρακτική παράμετρο, αυτό που έχει πολύ μεγαλύτερη σημασία είναι ο ψυχολόγος που θα επιλέξουμε να είναι κατάλληλα εκπαιδευμένος, να ειδικεύεται στο θέμα που μας απασχολεί και να διαθέτει επαρκή επαγγελματική εμπειρία. Τι σημαίνει όμως κατάλληλα εκπαιδευμένος και πώς μπορεί κανείς να το διαπιστώσει αυτό;
Για να ασκήσει κανείς νόμιμα το επάγγελμα του ψυχολόγου στην Ελλάδα, προϋπόθεση είναι να κατέχει άδεια άσκησης επαγγέλματος. Αυτό σημαίνει ότι είναι κάτοχος Πτυχίου Ψυχολογίας από αναγνωρισμένο πανεπιστήμιο της Ελλάδας ή του εξωτερικού. Στην πράξη όμως ένα πτυχίο ψυχολογίας από μόνο του δεν είναι αρκετό για να γίνει κανείς ψυχοθεραπευτής και πόσο μάλλον καλός ψυχοθεραπευτής, καθώς ένας ψυχολόγος χρειάζεται πολύ περαιτέρω εξειδίκευση γι’ αυτό. Χρειάζεται δηλαδή να έχει εκπαιδευτεί σε κάποια συγκεκριμένη σχολή ψυχοθεραπείας ή όπως συνηθίζουμε να λέμε σε κάποια συγκεκριμένη θεραπευτική προσέγγιση (π.χ. ψυχαναλυτική, γνωστικο-συμπεριφορική ή συστημική ψυχοθεραπεία). Μια τέτοια εξειδίκευση μπορεί να πραγματοποιηθεί στα πλαίσια ενός ολοκληρωμένου προγράμματος εκπαίδευσης στην ψυχοθεραπεία το οποίο παρέχεται από συγκεκριμένα Ινστιτούτα Εκπαίδευσης. Παράλληλα, είναι χρήσιμο ο ψυχολόγος να έχει κάνει ο ίδιος προσωπική θεραπεία για τον εαυτό του σε άλλον θεραπευτή καθώς και να λαμβάνει εποπτεία για τα περιστατικά του. Για να διαπιστώσουμε, λοιπόν, εάν ο ψυχολόγος μας πληροί αυτά τα κριτήρια εκπαίδευσης και εμπειρίας, μπορούμε να ανατρέξουμε στο βιογραφικό του στην επαγγελματική του ιστοσελίδα ή αν αυτό δεν είναι εφικτό, να ζητήσουμε τηλεφωνικά πληροφορίες από τον ίδιο σχετικά με την εξειδίκευσή του πριν την πρώτη μας συνάντηση.
Εκτός όμως με τα παραπάνω αντικειμενικά κριτήρια για να επιλέξουμε τον πιο κατάλληλο για μας ψυχολόγο, υπάρχει πάντα και ο υποκειμενικός παράγοντας. Αυτό σημαίνει οτι το συγκεκριμένο άτομο που θα επιλέξουμε χρειάζεται να μας κάνει να νιώθουμε άνετα ώστε να μπορούμε να χτίσουμε μαζί του μια σχέση εμπιστοσύνης, που αποτελεί άλλωστε και τον θεμέλιο λίθο της ψυχοθεραπείας. Αυτό όμως μπορούμε να το διαπιστώσουμε μόνο μέσα από μια συνεδρία μαζί του!