Όταν υπάρχει κάτι στη ζωή μας που μας αγχώνει, μας στενοχωρεί ή μας προβληματίζει, συνήθως προσπαθούμε μόνοι μας ή με τη βοήθεια των φίλων μας να το αντιμετωπίσουμε. Αυτό βέβαια είναι απόλυτα υγιές και φυσιολογικό. Υπάρχουν όμως και κάποια θέματα που, είτε δεν αισθανόμαστε άνετα να τα συζητήσουμε με τους δικούς μας ανθρώπους, είτε παρόλο που έχουμε προσπαθήσει να τα διαχειριστούμε, επιμένουν ή γίνονται εντονότερα με το πέρασμα του χρόνου. Σε τέτοιες περιπτώσεις μπορούμε να αντλήσουμε βοήθεια από την ψυχοθεραπεία, από ορισμένες συναντήσεις, δηλαδή, με κάποιον ειδικό σε θέματα ψυχικής υγείας (ψυχολόγο ή ψυχίατρο).
Ο ψυχολόγος είναι ο επιστήμονας, που ειδικεύεται στην ανθρώπινη συμπεριφορά, στις σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων και στην ψυχική υγεία. Άρα λοιπόν, είναι σε θέση να μας βοηθήσει να διαχειριστούμε ζητήματα ψυχολογικής ή ψυχοσωματικής φύσης, αφού έχει εκπαιδευτεί ακριβώς σε αυτό. Βέβαια, η ψυχοθεραπεία είναι κάτι πολύ περισσότερο από απλές συναντήσεις με κάποιον ειδικό. Η βασική αρχή της είναι η δημιουργία μιας σχέσης εμπιστοσύνης ανάμεσα στον θεραπευτή και στον θεραπευόμενο. Για να μπορέσει κανείς να ανοίξει την ψυχή του σε ένα άλλο άτομο, χωρίς να φοβάται, αυτό προϋποθέτει ότι θα αισθανθεί ασφάλεια, αποδοχή, κατανόηση και ζεστασιά. Επομένως, είναι πολύ σημαντικό ο ψυχολόγος σας να μπορεί να σας κάνει να αισθανθείτε αυτή την οικειότητα και την ασφάλεια. Το απόρρητο, βέβαια, που ισχύει στην ψυχοθεραπεία βοηθά πολύ προς αυτή την κατεύθυνση, αφού ο ειδικός δεσμεύεται εξαιτίας του επαγγέλματός του για απόλυτη εχεμύθεια.
Έτσι η ψυχοθεραπεία είναι κάτι διαφορετικό από μια συζήτηση με φίλους. Στις συνεδρίες (όπως ονομάζονται στην γλώσσα της ψυχολογίας οι συναντήσεις μας με τον ειδικό) υπάρχει συγκεκριμένη δομή και χρησιμοποιούνται συγκεκριμένες τεχνικές που βασίζονται σε επιστημονικές θεωρίες. Επιπλέον, σε αντίθεση με τους φίλους μας, που συνήθως προσπαθούν να μας συμπαρασταθούν και να μας συμβουλεύσουν, στην ψυχοθεραπεία το άτομο υποστηρίζεται ώστε να βρίσκει μόνο του τις λύσεις στα ζητήματα που το απασχολούν. Έτσι η ώρα της συνεδρίας είναι η ώρα που μπορεί κανείς απερίσπαστος να σκεφτεί και να συζητήσει όλα όσα τον απασχολούν, χωρίς να ανησυχεί για τον αντίκτυπο που θα έχουν τα λεγόμενά του στους άλλους.
Οι συνεδρίες πραγματοποιούνται με μια συχνότητα που κυμαίνεται από μία φορά την εβδομάδα έως μία φορά τον μήνα και διαρκούν μία ώρα. O ψυχολόγος δεν χορηγεί φάρμακα. Παρόλα αυτά, σε ορισμένες περιπτώσεις, εάν αυτό κρίνεται απαραίτητο και αφού συζητηθεί πρώτα στη συνεδρία, υπάρχει συνεργασία με ψυχίατρο, ο οποίος μπορεί να χορηγήσει φαρμακευτική αγωγή για όσο χρειάζεται.